Kvarteret Skravelberget har fått sitt namn efter de kullar med lössten – skravel – som fanns i trakten vid Katt-havet, det område som idag är ligger mellan Blasieholmen och Stureplan. Så långt gick nämligen viken och man har funnit lämningar av båtar och bryggor från 1600-talet ända uppe vid Stureplan.
Torget framför fastigheten var också, från år 1776, platsen för stadens straffredskap; spöpålen, skampålen och trähästen.
Norrmalmstorg på 1800-talet
Under mitten av 1800-talet påbörjas arbetet med att förverkliga Albert Lindhagens stadsplan för det nya Stockholm. Packartorget blir Norrmalmstorg och på slutet av 1800-talet rivs de så kallade Hammerska rucklen och ger plats för det nya prestigekvarteret Skravelberget Mindre med bland annat Hallwyllska Palatset.
Äkta material i form av natursten och tegel
Industrimannen Johan August Bång gav uppdraget att rita husen till arkitekt Johan Laurentz. Denne var väl förtrogen med de nya byggnadsstilarna på kontinenten och var tidig med att bygga fasaderna i äkta material – natursten och tegel – och ställa stora krav på kvalitet även i små, dekorativa detaljer. Detta hus uppfördes under åren 1890-93. En kraftfull, palatsliknande byggnad i formpressat tegel med bottenvåning, burspråk och fönsteromfattningar i vit kalksten.
Hotat av rivning
Liksom andra äldre fastigheter i Stockholms City var huset hotat av rivning. Husets kvalitet var emellertid sådan att man avstod från detta för att istället under 1974-75 företa en genomgripande renovering och modernisering av framför allt husets inre.
Från bostadshus till kontor och butiker
I och med den genomgripande renoveringen ändrade huset karaktär, från att från början varit bostadshus för ett mindre antal välbärgade familjer till att nu uteslutande vara en kontorsfastighet med butikslokaler i bottenplanet. De gamla salongerna har blivit moderna kontorsrum. Man har varsamt renoverat interiörer med parkettgolv, kakelugnar, paneler och stuckaturer. Inte minst entrén med sin vackra marmortrappa är bevarad.
Fastigheten har varit i Anders Bodin Fastigheters ägo sedan 2001. Idag inrymmer byggnaden främst Hotel Nobis. För mer information se: www.nobishotel.se