Klippan 10

Stockholms innerstad
  • _R4A0506 2
  • Strandvagen
  • Restaurangen (2)
  • marding1654
  • 6550 N10  Hotell Diplomat
  • utsiktbild högupplöst

Karta

Information

Adress
Strandvägen 7C
114 56 Stockholm
Area
7 034 kvm Hotell
Arkitekt
Hagström & Ekman
Byggnadsår
1907
Ombyggnad
1966

Om fastigheten Klippan 10

Fastigheten Klippan 10 i Stockholms kommun, mer känt som Hotel Diplomat på Strandvägen 7C.

Byggnaden består av källare samt sju våningsplan och den uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 7 000 kvadratmeter. Idag inryms ett elegant femstjärnigt hotell med 130 hotellrum, restauranger, konferensavdelning, bar, spa och gym.

För mer information se: www.diplomathotel.com

 

Hotellets historia går tillbaka till 1882, då den förre svenske kungen, Oscar II, föreställde sig en storslagen boulevard längs med vattnet och bestämde sig för att skapa vad som idag kallas Strandvägen. 1907 uppfördes byggnaden på Strandvägen 7 för första gången. Byggnaden uppfördes av byggherren A. Boström, som ett magnifikt jugendpalats, senare kallat ”Boströmska Palatset”. Fastigheten var uppdelad i tre enheter, Strandvägen 7A, 7B och 7C och anses vara en av gatans vackraste byggnader.

Byggnaden uppfördes ursprungligen för bostadsändamål, med sex våningar och tolv stora bostäder på mellan 350 och 550 kvm vardera. Redan då var dessa bostäder mycket eftertraktade och hyrdes i första hand av köpmän.

Tio år efter att Fastigheten uppfördes, 1917, förvärvades den östra flygeln (Strandvägen 7C) av familjen Malmström, samma familj som idag driver hotellverksamheten. Några decennier senare på 1930-talet tvingade den stora depressionen många av hyresgästerna att flytta ut. Familjen Malmström lyckades dock skapa ett intresse från utländska ambassader och några av fastighetens nya hyresgäster var då ambassaderna i Rumänien, Chile, Persien, Ungern, Italien och Kanada. Mellan 1930- och 1950-talet fanns det också en del kvarvarande utrymme som gjordes om till ett litet hotell. I början av 1960-talet växte hotellverksamheten och 1966 beslutade familjen att göra om hela huset till ett hotell. Byggnaden inreddes i en luftig, subtil och skandinavisk stil av inredningsarkitekten Gunborg Ström och möbeldesignern David Rosén från NK Interior Design. För att hedra byggnadens stora historia fick hotellet namnet Hotel Diplomat.

Den ursprungliga interiören har omsorgsfullt bevarats och den internationellt kända arkitekten Per Öberg har ansvarat för att upprätthålla Diplomats designvision genom att kombinera klassiskt och samtida. Hotellet har fått flera utmärkelser genom åren. Under de senaste fyra åren, 2018 till 2021, har hotellet utsetts till ett av norra Europas bästa hotell av läsarna av prestigefyllda Condé Nast Traveler, en av världens bästa och mest kända resetidningar.

Hotel Diplomat är fortfarande privatägt och verksamheten bedrivs av den fjärde generationen av familjen Malmström.

Anders Bodin Fastigheter förvärvade byggnaden år 2022.